Europarlamentarul Maria Grapini informează cetățenii români cu privire la discuțiile din cadrul întâlnirii de la distanță a Membrilor din Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului

Astăzi, în cadrul întâlnirii de la distanță a Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului a avut loc un schimb de opinii între membrii Comisiei și Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă, privind răspunsul UE la epidemia de COVID-19.

În timpul dezbaterii s-a ridicat problema bunei funcționări a Pieței Interne, a calității produselor care intră pe piața europeană, a necesității oferirii suportului financiar pentru companii, în special pentru IMM-uri și a creării instrumentelor de finanțare. Comisarul a subliniat faptul că trebuie asigurată o bună funcționare a Pieței Interne care să permită libera circulație a mărfurilor și că trebuie eliminate obstacolele în acest sens.

De asemenea, acesta a asigurat membrii Comisiei că este în contact cu miniștrii statelor membre pentru a rezolva aceste probleme. Domnul Breton a menționat importanța asigurării stocurilor de măști, echipamente medicale, ventilatoare, acolo unde este necesar și faptul că lucrează cu producătorii din Europa pentru a crește producția.

Comisarul a vorbit și despre standardele produselor de pe Piața Unică, dar și despre necesitatea monitorizării Pieței Interne în ceea ce privește autorizarea plasării produselor pe piață. În timpul dezbaterii, s-a discutat despre faptul că Uniunea trebuie să rămână solidară, statele membre trebuie să se sprijine între ele și că niciun stat nu trebuie lăsat deoparte în această criză. Comisarul a menționat că Europa a fost ajutată de China, iar Uniunea de asemenea a venit în ajutor cu bunuri și cu câteva miliarde de euro, ajutorul fiind reciproc. Europa trebuie să fie auto-suficientă în producerea echipamentelor necesare.

O idee importantă evocată de către comisar este necesitatea anticipării răspândirii virusului și a lucrului cu algoritmii din partea Comisiei Europene pentru a preveni răspândirea pandemiei, ținându-se cont în același timp de protecția datelor.

Domnul Breton a menționat că va fi oferit suport financiar pentru economie, dar și pentru guvernele naționale pentru planurile din trecut. În ceea ce ține de inovare, criza trebuie să fie un catalizator pentru a îmbunătăți producția, aspect important pentru industrializare. Comisarul a făcut o propunere ca fiecare stat membru să aibă instrumente de finanțare, de susținere a companiilor și IMM-urilor. În plus, fiecare țară trebuie să aibă un plan de recuperare industrială pentru a-și ajuta companiile în această criză. De exemplu, Germania a inițiat deja un astfel de plan care are la bază 56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 10% din PIB-ul Germaniei și ar fi bine ca fiecare stat sa facă la fel. Comisarul a mai subliniat și necesitatea unui fond industrial pentru finanțare.În ceea ce privește sănătatea, aceasta nu reprezintă mandatul Comisiei, ci a statelor membre, însă acum câteva săptămâni Comisia a convenit cu statele membre să-i fie oferită responsabilitatea de a prevedea stocurile, fluxul de echipamente medicale, și cât se produce la nivelul UE.

Referitor la standardele produselor, Comisia a publicat standardele necesare pentru siguranța produselor și a materialelor sanitare care trebuie respectate de către producători. Comisarul a informat membrii că sunt companii care doresc să-și readapteze producția în ceea ce privește măștile și că le sunt oferite certificări precum că produsele sunt în conformitate cu standardele. În timpul discuției s-a pus și problema necesității mai multor Centre de stocare și implicarea regiunilor în acest sens.

Având în vedere imposibilitatea participării fizice, europarlamentarul Maria GRAPINI a făcut următoarele propuneri în scris:

,, În primul rând, consider că trebuie să dovedim o solidaritate reală și să existe o măsură fermă de sistare unilaterală a exporturilor de materiale sanitare, medicamente și alimente. Apoi, cred că este nevoie de un import centralizat din țările terțe a produselor, materialelor și materiilor prime la nivelul Centrului unic de achiziții, având în vedere că UE este dependentă de materii prime și apoi distribuirea în statele membre.

Cred că funcționarea Pieței Interne este o necesitate și de aceea trebuie ca transportul de bunuri și materiale intracomunitar să nu fie întrerupt.

Și nu în ultimul rând, ar trebui să găsim măsuri economice unitare de susținere a întreprinderilor, a fermierilor, în special a celor mici prin garanții de stat si fonduri nerambursabile pentru investiții și capital de lucru.

Blocajul Consiliului European de săptămâna trecută pune în pericol stabilitatea, credibilitatea UE și funcționarea economică a Pieței Unice. Cerem deblocarea urgentă a bugetului votat în Parlamentul European săptămână trecută și distribuirea echitabilă a acestuia în statele membre.’’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here