Astăzi, în Parlamentul European s-a dezbătut situația din UE privind CORONAVIRUSUL, iar europarlamentarul PSD, Maria Grapini, transmite următoarele informații, în urma dezbaterilor și discuțiilor la nivelul Comisiei Europene:

“Europarlamentarul Maria Grapini a adresat o scrisoare Comisiei Europene încă din 27 ianuarie.

În 28 ianuarie Președintele Comisiei Europene a activat o celulă de criză formată din 5 comisari.

A fost creată o pagină COVID-19 care se actualizează zilnic- pentru a informa cetățenii.

S-a creat o centrală comună de achiziții pentru aparatură, medicamente, materiale pentru prevenție și tratament.

Comisia Europeană a alocat 140 de milioane euro pentru cercetare COVID- 19 și 135 milioane euro pentru sprijin economic.

S-a propus o abordare coordonată și măsuri administrative armonizate.

S-a subliniat responsabilitatea statelor membre care pot interveni cu măsuri compensatorii fiscale pentru IMM-uri, pentru menținerea locurilor de muncă, în domeniile cele mai afectate, transport, turism, producție și care au obligația de a lua măsuri administrative de limitare a răspândirii virusului și de tratament a celor infestați.

Europarlamentarul Maria Grapini a avut o intervenție în plenul Parlamentului European:” În situația de criză creată de Coronavirus, dezbatem în Parlamentul European ceea ce se poate face. Regret că așa târziu, când deja avem țări precum Italia aflată în întregime în carantină.

Personal, am adresat o scrisoare Comisiei Europene încă din 27 ianuarie în care întrebam “cum se organizează Comisia Europeană pentru a evita o răspândire a virusului?” Suntem în luna martie și vedem că încă nu există o abordare coordonată la nivelul UE, nu există bugete suficiente pentru cercetare, măsuri de prevenire și de tratament (paturi suficiente în spitale) pe tot teritoriul UE.În plus, nu există lansat concomitent un plan de măsuri pentru contracararea efectelor asupra economiei, IMM-urilor, în special în domenii ca turismul, transportul și producția.Nu toate statele membre au luat măsurile cele mai exigente de control la frontiere, a cetățenilor ce vin dintr-o altă țară. Solicit măsuri de control la toate frontierele terestre, asigurarea stocului de medicamente, materiale, aparatură pentru toate statele membre și renunțarea la impunerea de deficite bugetare sub 3% statelor membre, pentru a putea investi în sistemele sanitare, cercetare și investiții în infrastructură.”, se arată în comunicatul de presă remis de cabinetul doamnei Maria Grapini.

Iată și videoul cu intervenția integrală din plenul Parlamentului European:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2759033267478675&id=100001160852954

Măsurile de reducere a impactului acestei pandemii la nivel economic sunt la fel de importante ca cele privind sănătatea publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here