Întrebarile pertinente adresate de către europarlamentarul Maria Grapini unui europarlamentar, în cadrul unei dezbateri privind importanța propriei producții agricole în țările membre al Uniunii Europene. Reacția acestuia este de milioane!

“Înțeleg că nu sunteți de acord cu strategia “de la fermă-la consumator”. Nu sunteți de acord ca Pactul Agricol Comun să funcționeze mai departe și nici cu faptul că ar trebui să mai producem produse alimentare și în interiorul Uniunii Europene.

Cum vă imaginați o Uniune Europeană fără produse agricole, doar importate?

Cum credeți că vom avea o siguranță a alimentelor mai mare dacă importăm din alte state membre și nu producem aici?

Cum vom asigura viața fermierilor din mediul rural, atât timp cât în UE avem un procent foarte mare de cetățeni care trăiesc în mediul rurale?”

Viitorul fermierilor din UE

Iată și răspunsul comisarului european pe agricultură, în încheierea dezbaterii :

Această strategie (de la fermă-la consumator) este deja o activitate în curs. Sunt implicat în Pactul Ecologic și o să iau sugestiile dumneavoastră în considerare. Fermierii sunt jucători cheie. Acest lucru trebuie să fie pentru fermieri și nu în defavoarea lor, trebuie să găsim stimulente. Dacă vrem ca fermierii să se gândească mai puțin la pesticide și la mai multe măsuri pro-mediu, trebuie să avem resurse, deci bugetul este extrem de important.
Și eu aș dori să se adopte o strategie, după care să schimbăm politica agricolă comună în acea direcție. Din păcate, folosim încă PAC-ul din 2018, iar Comisia doamnei Ursula von der Leyen nu a sugerat o reînnoire a acestuia. Trebuie să sincronizăm lucrurile, pentru că plantațiile mici și mijlocii sunt pe cale de dispariție. Nu dorim ca marile ferme să contribuie la asta. Comisia Europeană va face tot posibilul pentru ca Pactul Ecologic și strategia “de la fermier-la consumator” să fie puse în aplicare pentru beneficiul fermierilor și pentru viitorul agricol al UE.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here