Bugetul anual al Parlamentului European oferă resursele necesare pentru a-și desfășura activitatea în 24 de limbi oficiale și le permite deputaților să-și exercite mandatul.

Parlamentul este în măsură să sprijine activitatea celor 705 eurodeputaţi (720 după alegerile europene din 2024) şi să funcţioneze în 24 de limbi diferite datorită bugetului său anual.

Bugetul Parlamentului European reprezintă o cincime din cheltuielile administrative totale ale instituţiilor UE şi doar 1,2% din bugetul general al UE.

Procedura începe, în general, în luna februarie a fiecărui an. Secretarul general al PE prezintă o propunere, în care sunt definite obiectivele prioritare şi resursele necesare pentru anul următor.

Biroul, alcătuit din Preşedintele PE şi din cei 14 vicepreşedinţi, elaborează, pe baza acestei propuneri, un proiect preliminar de estimare a bugetului pe care îl adoptă şi îl supune Comisiei pentru bugete.

Un membru al acestei Comisii, desemnat drept raportor pentru buget, redactează un raport în care sunt evidenţiate priorităţile activităţii Parlamentului şi este propus bugetul care va fi utilizat pentru a pune în aplicare aceste priorităţi.

Raportul respectiv este supus la vot mai întâi în cadrul Comisiei pentru bugete, iar apoi eurodeputaţii voteză raportul în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European, de obicei, în luna mai.

Estimările Parlamentului sunt apoi incluse în proiectul de buget al UE pentru exerciţiul următor, care este modificat şi adoptat de deputaţi în şedinţă plenară, cel târziu, în decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here