La instrucțiunile ministrului Di Maio, ambasadorul Italiei în România a cerut guvernului României lămuriri imediate după incidentul de la București împotriva jurnalistei RAI, Lucia Goracci și a echipei acesteia.

Ambasadorul și-a exprimat surprinderea și nemulțumirea, și a cerut autorităților române competente să investigheze cele întâmplate. Ministerul de Externe activase imediat ambasada Italiei în România să intervină și să permită eliberarea lui Goracci și a echipei sale.

Potrivit celor aflate din surse diplomatice, intervenția ambasadei Italiei în România ar fi fost providențială pentru eliberarea Luciei Goracci și a echipei ei, reținute multe ore luni într-o secție de poliție din București după ce ar fi fost atacați în biroul senatoarei, în timpul unui interviu. 

Între timp, grupul deputaților a prezentat astăzi premierului o interpelare, semnată mai întâi de vicepreședintele Piero De Luca, pentru a întreba guvernul ce inițiative urgente intenționează să ia pentru a obține un răspuns clar de la autoritățile române și în plus, pentru a asigura siguranța și libertatea jurnaliștilor de a-și exercita profesia în România, precum și în orice țară democratică.

„Atacul și tentativa de răpire în România a trimisului Lucia Goracci  și a echipajului său sunt un fapt foarte grav și inacceptabil”, declară liderul Partidului Democrat, Debora Serracchiani, exprimându-și solidaritatea cu jurnalistul și operatorii Tg1, potrivit La Stampa.

Parlamentarii Mișcării 5 Stele din Comitetul de Supraveghere Rai au declarat: „Ne exprimăm susținerea față de trupa Tg1 și față de jurnalista Rai Lucia Goracci pentru răpirea și atacurile fizice și verbale care au avut loc ieri în România cauzate de un parlamentar de dreapta roman . Un episod rușinos care s-a rezolvat doar datorită intervenției Farnesinei și a ambasadei Italiei în România care i-au permis eliberarea.

Lucia Goracci, și ceilalți junaliști pur și simplu își făcea treaba. Către ei se îndreaptă toată solidaritatea noastră și îi încurajăm că continue să informeze publicul”.

Incidentul s-ar fi petrecut în cursul zilei de sâmbătă, în incinta cabinetului de avocatură al Dianei Șoșoacă, când o echipă de jurnaliști din Italia a ajuns acolo pentru a realiza un interviu cu senatoarea.

Lucia Goracci, jurnalista care trebuia să realizeze interviul cu Diana Șoșoacă, a depus plângere penală la Secţia 4 de Poliţie din București împotriva senatoarei. Aceasta a precizat că soţul senatoarei, dumitru -Silvestru Șoșoacă ar fi mușcat-o de mână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here