Deficitul comercial s-a accentuat „acolo unde am crede că avem potenţial, la alimente” şi „ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

„Deficitul comercial ne preocupă foarte mult. A crescut acolo unde am crede că avem potenţial – la alimente şi produse agroalimentare. Ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere. Avem 14% din suprafaţa pe care se cultivă mere în Uniunea Europeană, dar livrăm doar 3% din producţie. Asta înseamnă, desigur, şi îmbătrânirea livezilor, dar şi o competitivitate foarte scăzută a preţurilor”, a spus Isărescu.

„Observăm importuri foarte mari la fructe, dar nu numai la citrice, ci şi la produse pe care le putem obţine aici, în România. Indicii de competitivitate ai industriei alimentare sunt reduşi, randamentele sunt scăzute şi capacităţile de producţie sunt subutilizate în industria alimentară”, a declarat guvernatorul BNR.

„Pentru 2018 şi 2019, preţurile administrate vor avea cea mai mare pondere în creşterea inflaţiei”, a mai spus guvernatorul. De asemenea, „riscuri de creştere a inflaţiei mai mare decât cea prognozată de noi vin din politica fiscală de venituri şi din tensiunile de pe piaţa muncii”.

Forul a hotărât mărirea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Consiliul de administraţie al BNR a mai hotărât să se păstreze nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here