În 24 iulie, Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casație și Justiție a început urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații împotriva lui Traian Băsescu.

Decizia Parchetului vine în urma plângerii formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020. GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

Toate aceste declarații sunt false. În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității. Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov “a denunțat activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informațiilor a vizat îngradirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

Hotărârea Curții de Apel a constatat o situație juridică existentă deja: Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here