Ordonanța care distruge independența justiției este inspirată de o lege similară dată de “copilul neascultător al UE”, Polonia.
Președintele Andrzej Duda al Poloniei a promulgat marți o lege foarte criticată, care le oferă politicienilor puterea de a numi procurori și judecători in funcții de conducere și de a-i sancționa pe judecătorii ale căror acțiuni și decizii le consideră dăunătoare. Noua legislație le interzice judecătorii să pună la îndoială numirile judiciare făcute de președinte și le interzice să se implice în activități politice.
Schimbarea legislativă a fost criticată dur de Uniunea Europeană, organizațiile internaționale pentru drepturile omului, de opoziția din Polonia, precum și de către asociațiile magistraților. Ei spun că această schimbare încalcă valorile democratice de bază ale independenței judiciare, ale sistemului de anchete judiciare și că pun judecătorii sub controlul politicului.
Sună cunoscut, nu? Pentru că este exact ceea ce a făcut și Cătălin Predoiu cu ordonanța pe justiție, care, conform votului popular la referendum, nici nu ar fi trebuit să existe. Această ordonanță marchează, practic, subjugarea justiției în mâna politicului, sub pretextul ‘necesității desființării SIIJ’. Ministrul Justiției Cătălin Predoiu confirmă, prin desființarea SIIJ, că dorește instaurarea controlului politic asupra justiției.
”Prin acest proiect de lege, anchetele privind judecătorii și procurorii vor depinde de bunul plac al Procurorului General, a cărui numire și revocare în/din funcție depinde, la rândul ei, în mod direct, de înțelegerea politică dintre Ministrul Justiției și Președintele României. Ca atare, prin acest proiect, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ne spune ca această secție, complet independentă de politic, trebuie desființată, iar în locul ei trebuie pusă puterea discreționară a Procurorului General, numit în urma unor înțelegeri politice”, susține președintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan.
Știm câtă vâlvă se face la Bruxelles pe tema acțiunilor partidului de guvernământ din Polonia, dar observăm că, exact aceeași lege dată, noaptea ca hoții, de Guvernul PNL trece neobservată de către apărătorii statului de drept de la Bruxelles.