„Mâine seară (marţi – n.r.), la ora 17.00 vom avea CEx. Punctul principal în reprezintă propunerile de miniştri cu care o să vină doamna premier. O să le adoptăm în CEx şi apoi va spune despre ce e vorba. Eu ştiu că doamna premier a şi sunat de foarte multe ori, a şi trimis foarte multe adrese. Din ce am înţeles eu de acolo nu mai vin adrese semnate de preşedinte, ci doar de şefa de protocol”, a declarat Liviu Dragnea, luni, la Parlament.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a anunţat că îi va trimite marţi şefului statului noile nominalizării pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor. Premierul a confirmat că i-a trimis şefului statului o scrisoare în care îl informa despre retragerea candidaturii lui Mircea Drăghici.

„Am trimis o scrisoare către domnul preşedinte Klaus Iohannis în care am retras propunerea doar pentru Mircea Drăghici, pentru că aşa cum ştiţi pentru doamna Olguţa Vasilescu a venit refuzul din partea preşedintelui. A trecut o perioadă foarte mare în care avem două portofolii fără miniştri titulari şi am considerat că este foarte important să venim cu propuneri noi, pentru că nu mai putem aştepta încă un răspuns în ceea ce-l priveşte pe Mircea Drăghici, pentru că depăşim perioada de interimat. Pe 20 februarie se vor împlini cele 45 de zile, deci trebuie să găsim o soluţie. Consider că dincolo de jocurile politice, de lupta politică este important să avem miniştri titulari, să avem guvernul complet, pentru a ne putea desfăşura activitatea şi în ţară – unde miniştri au cerinţe, au speranţe justificate, dar şi la nivel european, unde deţinem preşedinţia rotativă”, a explicat Dăncilă.

PSD urmează să ia decizia legat de cele două ministere în contextul în care Olguţa Vasilescu a anunţat, marţea trecută, că îşi retrage candidatura pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în urma refuzului lui Klaus Iohannis de a o numi. La patru zile distanţă şi Mircea Drăghici a spus că îşi va retrage candidatura pentru portofoliul Transporturi, în contextul în care şeful statului nu a dat niciun răspuns în legătură cu nominalizarea sa în funcţie.

Cei doi social-democraţi au fost propuşi pentru portofoliile Dezvoltare şi Transporturi, încă de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, în urma unei decizii luate în CEx al PSD.

Din cauza lipsei unui răspuns de la Cotroceni asupra celor două nominalizări, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie, reclamând „analiza prelungită” a lui Klaus Iohannis în luarea deciziei.

Curtea Constituţională a admis conflictul, pe 19 decembrie, aratând că şeful statului este obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

De abia pe 4 ianuarie preşedintele Iohannis a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu din funcţia de ministru al Dezvoltării şi a lui Lucian Şova de la portofoliul Transporturi. Cu toate acestea, Iohannis a anunţat că va respinge cele două propuneri, cea a Olguţei Vasilescu şi a lui Mircea Drăghici, în Guvern.

În schimb, şeful statului i-a numit, pe 7 ianuarie, miniştrii interimari la Dezvoltare şi Transporturi pe Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb.

Din acest motiv, premierul Dăncilă i-a scris preşedintelui Iohannis pentru a reitera că îşi menţine nominalizările făcute pentru cele două ministere.

În replică, preşedintele i-a transmis o scrisoarea şefului Executivului, pe 17 ianuarie, în care şi-a argumentat refuzul numirii lui Vasilescu şi Drăghici. Iohannis a precizat că documentaţia pentru cei doi este incompletă.

Pe de altă parte, pe 21 ianuarie, Dăncilă i-a cerut din nou lui Iohannis să îi numească pe cei doi social-democraţi la ministere. Ea a precizat că are „dreptul exclusiv să aleg miniştrii din echipa mea”.

Pe 7 februarie, Klaus Iohannis a anunţat că o refuză din nou pe Olguţa Vasilescu la Dezvoltare, motivând că aceasta nu are pregătirea necesară pentru funcţie. Şeful statului i-a solicitat premierului să facă o altă propunere pentru vicepremier şi Dezvoltare. Preşedintele a mai argumentat că Vasilescu a făcut afirmaţii controversate, acuzând că aceasta a făcut presiuni asupra justiţiei. În schimb, Iohannis nu a dat niciun răspuns cu privire la Mircea Drăghici, propus la Transporturi.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a declarat că i se pare incredibil ce îi reproşează preşedintele Olguţei Vasilescu, acuzând-ul pe Iohannis că face din nou tot posibilul ca să blocheze activitatea Guvernului.

Ministerele Dezvoltării şi Transporturilor nu au miniştri plini de la finalul anului precedent, iar interimatul la acestea expiră pe 20 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here