Statul de drept în Uniunea Europeană

Dubla măsură în instituțiile europene și în aplicarea principiilor statului de drept

0
445

Ieri, în Parlamentul European, a avut loc o conferință pe atât de importantă pe cât de controversată.

Organizator și gazdă a fost europarlamentarul Maria Grapini.

Au participat eurodeputați din Franța, Belgia, Polonia, România, Cehia, directorul general și șeful de unitate de la OLAF, reprezentanți ai comisiei pentru afaceri constituționale, Pierre Ludovic- membru al cabinetului pe justiție, Didier Reynders,  avocați din baroul din Bruxelles, reprezentanți ai Reprezentanței Permanente a României la UE, Reprezentanța Permanentă a Ungariei la UE și au participat la dezbatere ca speakeri: Dan Nica, șeful delegației române S&D, MEP Domenec Ruiz Devesa, coordonatorul comisiei pentru afaceri constituționale din PE, Prof. Gregory Thuan Dit Dieudonne- avocat în baroul din Strasbourg,  reprezentând peste 60 de cazuri complexe pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și a altor forumuri internaționale împotriva mai multor state membre, doamna Sarmiza Andronic, renumitul politolog prezent în spațiul public la emisiuni și dezbateri televizate cu subiecte sociale și politice, Răzvan Savaliuc, cunoscut în breasla presei pentru dezvăluirile, comentariile și analizele de specialitate, jurnalistul Marius Ghilezan și eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.

Concluzia europarlamentarului Maria Grapini a fost:

”Sunt bucuroasă că am ales să fac această dezbatere. S-a dovedit că instituțiile europene mai au mult de făcut pentru transparență în deciziile luate, guvernele statelor membre în respectarea propriilor constituții și justiția în respectarea principiilor de prezumția de nevinovăție, dreptul cetățeanului la apărare și la procese echitabile. Sper ca fiecare parte să-și facă treaba în slujba cetățenilor.

Eu am solicitat eliminarea dublei măsuri în analizele făcute de instituțiile europene și de respectarea democrației reprezentative din fiecare țară și a constituțiilor naționale.

Viitorul Europei depinde de încrederea cetățenilor în instituțiile europene, în justiție și în instituțiile democratice din propriile țări”, a declarat la finalul conferinței europarlamentarul Maria Grapini.

Acum, se impune întrebarea, poate naivă, sau chiar retorică: “Dacă pentru o singură ordonanță de urgență, riscam să se activeze articolul 7, ce ar trebui să se întâmple după 25 de ordonanțe de urgență? Sau, cum afectează imaginea României un astfel de Guvern nedemocratic?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here