“Împreună, în cadrul coaliţiei, cu partenerii de la PSD, noi am hotărât iniţial să facem o sesiune de o săptămână după terminarea sesiunii ordinare. Ca atare, la sfârşitul acelei sesiuni, adică sâmbătă, mi-am programat să plec într-un scurt concendiu, de patru zile, în străinătate. Nimic altceva. Între timp, s-a stabilit să facem două săptămâni de sesiune extraordinară şi acesta a fost motivul pentru care, de joi deja, dacă nu mă înşel, mi-am semnat delegarea atribuţiilor către colegul meu Adrian Ţuţuianu de la PSD. Deci, asta este situaţia. Cred că dacă cineva are de comentat sau interpretat, eu nu pot să mă opun. Dar, la câte ştiri false am văzut în ultima vreme îmi dau seama că şi asta face parte din aceeaşi gamă”, a declarat Tăriceanu la Antena 3.

Liderul ALDE a subliniat că nu va accepta ca “drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor să fie încălcate, să se facă derogări de la statul de drept”, astfel că, dacă se va lua decizia suspendării, o va sprijini necondiţionat.

“Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Dacă una din instituţiile importante ale statului – în speţă preşedintele – nu respectă deciziile Curţii, atunci de sus până jos, până la ultimul cetăţean are dreptul să-şi pună problema dacă mai respectă vreuna din hotărârile Justiţiei. Acest lucru nu face decât să pună într-o situaţie extrem de gravă ceea ce mulţi doresc să afirme – funcţionarea statului de drept în România. Pe de altă parte, este adevărat – şi eu m-am exprimat nu o dată în acest sens, Constituţia nu dă alte instrumente intermediare pentru obligarea preşedintelui să facă anumite lucruri pe care legal trebuie să le îndeplinească, nu avem măsura extremă a suspendării şi eu am spus că această măsură trebuie foarte bine cântărită pentru că ea poate să aducă şi rezolvarea unora dintre probleme cu care suntem confruntaţi, dar poate să creeze şi numeroase alte probleme. (…) Eu ceea ce pot să vă spun este că voi susţine necondiţionat o decizie a Coaliţiei de a demara procedura de suspendare, având în vedere că ALDE este unul din cei doi piloni pe care este creată coaliţia de guvernare şi noi, după cum ştiţi, – ALDE şi eu personal, din 2014, când puţină lume avea curajul să vorbească despre abuzuri, excese în Justiţie, despre statul paralel, am început acest demers pe care mulţi l-au considerat foarte riscant şi pentru mine, aceste riscuri chiar s-au materializat în ancheta şi procesul care mi-a fost deschis. Eu nu voi accepta niciodată ca drepturile şi libertăţile individuale ale cetăţenilor să fie încălcate, să facem astfel de derogări de la statul de drept şi, ca atare, dacă o astfel de decizie vom considera că trebuie să fie luată, vom merge înainte”, a mai spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a mai menţionat că dacă se va lua decizia suspendării preşedintelui ţării, PSD-ALDE va lua toate măsurile necesare ca majoritatea parlamentară să fie asigurată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here