Pe durata campaniei electorale din Italia, cele patru partide din coaliţia de centru-drepata au căzut de acord ca liderul formaţiunii care primeşte cele mai multe voturi să fie şi nimonalizat din partea alianţei la funcţia de premier.

Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a primit 17% din voturi, cu trei procente în plus faţă de formaţiunea Forza Italia, condusă de Silvio  Berlusconi.

”Cu respectarea deplină a acordurilor noastre, vom sprijini încercările lui Salvini de a forma un guvern. Eu sunt aici să-l sprijin, să garantez soliditatea coaliţiei şi să respect angajamentele noastre faţă de alegători”, a spus Berlusconi pentru cotidianul Corriere della Sera.

Conform rezultatelor parţiale, partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut 32,7% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia. Pe locul doi se clasează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu 18,7%. Formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a reuşit 17,4%, iar Forza Italia (FI, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, 14%. Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, a obţinut 4,3% din voturi, partidul Liber şi Egali (LeU) 3,4%, formaţiunea +Europa 2,5%, Noi cu Italia 1,3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here