Cu o zi înainte de primele audieri publice foarte aşteptate din ancheta pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, democraţii au dezvăluit marţi seară calendarul celor opt depoziţii prevăzute săptămâna următoare în faţa camerelor de televiziune, în Congresul american, relatează AFP.

Cu acest ritm rapid, opoziţia semnalează că nu doreşte să piardă timp în vederea unui posibil vot legat de punerea sub acuzaţie (‘impeachment’) a preşedintelui american în afacerea ucraineană.

Toţi martorii anunţaţi marţi au fost deja audiaţi cu uşile închise în cadrul acestei extraordinare proceduri de destituire lansate, la sfârşitul lui septembrie, de democraţi în Camera Reprezentanţilor unde sunt majoritari.

Ţinând cont de majoritatea republicană din Senat, este însă puţin probabil ca Donald Trump să fie destituit, deoarece Camera superioară, cu posibila misiune de a-l judeca, va avea ultimul cuvânt.

Marţi, parlamentarii din Comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei îi vor audia mai întâi pe Jennifer Williams, o consilieră a vicepreşedintelui american Mike Pence, apoi pe locotenent-colonelul Alexander Vindman, membru al Comisiei pentru securitate naţională.

Marţi după-amiază va veni rândul lui Kurt Volker, emisar special al Statelor Unite pentru Ucraina până la demisia sa în septembrie, apoi al lui Tim Morrison, consilier la Casa Albă specialist în Rusia.

După ce a depus una din mărturiile cele mai acuzatoare din dosarul ucrainean, Gordon Sondland, ambasador american pe lângă Uniunea Europeană şi apropiat al lui Donald Trump, va fi audiat miercuri dimineaţă. La începutul lui noiembrie, el a recunoscut că a legat un ajutor militar destinat Ucrainei de deschiderea unei anchete asupra unui rival politic al miliardarului, democratul Joe Biden.

Miercuri după-amiază, comisia îi va audia pe Laura Cooper, însărcinată cu Rusia, Ucraina şi Europa Centrală la Pentagon, apoi pe David Hale, adjunct al secretarului de stat american pentru afaceri politice.

Joi dimineaţă, parlamentarii o vor asculta pe Fiona Hill. Această fostă consilieră la Casa Albă şi colaboratoare a fostului consilier pe probleme de securitate naţională John Bolton a făcut, de asemenea, o depoziţie acuzatoare cu uşile închise şi audierea sa este foarte aşteptată.

Audieri publice vor începe miercuri la orele 10.00 cu doi diplomaţi: William Taylor, însărcinat cu afaceri american la Kiev, şi George Kent, oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat specialist în Ucraina.

Vineri, va veni rândul fostei ambasadoare a Statelor Unite la Kiev, Marie Yovanovitch, potrivit AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here