Legea prin care părinții pot primi zile libere plătite a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, moment din care legea se va aplica.

Noua lege spune că atunci când școlile se închid temporar cum se întâmplă acum din pricina noului coronavirus, părinții care vor fi nevoiți să stea acasă vor putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat.

Noua lege spune că zilele libere se acordă doar unuia dintre părinți. Părintele care rămâne la muncă trebuie să semneze o declarație de proprie răspundere prin care spune că nu a făcut o cerere similară cu cea a celui care rămâne acasă.

Cei care vor încălca prevederile noii legi, scrie avocatnet.ro, adică nu vor respecta faptul că numai unul dintre părinți poate sta acasă, riscă să nu mai poată beneficia de această facilitate atunci când se vor mai închide școlile.

Părinții care își cresc singuri copii, respectiv familiile monoparentale, beneficiază în egală măsură ce această lege.

Numărul zilelor libere de care vor putea beneficia se va stabili de către autorități, în funcție de cum impun situațiile care au dus la suspendare cursurilor.

Legea spune că școlile se pot închide din pricina condițiilor meteo sau situații extreme (cutremur, incendii, epidemii etc).

Noua prevedere legală spune că zilele libere se acordă numai părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani iar indemnizațiile pe care aceștia le vor primi sunt de 75% din salariul dintr-o zi lucrătoare. Cu alte cuvinte, aceștia vor beneficia de zile libere plătite.

De aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, numai un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în sectorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here