Președintele Comisiei Europene,
Jean Claude Juncker primește o scrisoare dură de la președintele Partidului Neoliberal din România, Cătălin Beciu, în care acesta îl acuză de indiferență la marea corupție din principalele țări europene.

 

Vă prezentăm integral scrisoarea:

“Către Comisia Europeană, domnului președinte Jean -Claude Junker

Stimate domnule Jean-Claude Juncker,

Vă scriu astăzi pentru a-mi manifesta ingrijorarea față de recentele scandaluri de corupție ce par să implice țări cu vechime în proiectul european.
După debutul mușamalizărilor din Germania anilor 90′, atunci cand dosarul de cercetare penală al unui cancelar german s-a închis printr-o minune, a urmat un lung șir de infractiuni uriașe trecute sub tăcere, toate comise cam prin aceleași state care au pretenția de a fi considerate modele. Apogeul a fost atins recent, prin cele cateva scandaluri legate de o evaziune de peste 60 de miliarde de euro ce a avut loc în țări care par foarte preocupate de corupția din România, in timp ce nu o gestioneaza foarte bine pe cea a lor.
Ingrijoratoare este și discreția Germaniei în legătură cu problemele companiilor auto de pe teritoriul ei, acestea fiind de asemenea în centrul unui uriaș scandal, asta dacă 60-100 de miliarde euro mai inseamnă ceva pentru UE… Mă refer la falsificarea testelor de poluare, practică aparent larg răspândită în industria auto germană și care, printr-o nefericită asociere, poate afecta și industria romanească, fiindcă un client asiatic sau din America de Sud ar putea crede că toată industria auto europeană falsifică teste. De EADS nu mai pomenesc, fiindcă sunt sigur că mi-ați înțeles deja punctul de vedere. Nici de geanta cu 50 de milioane ce ar fi fost luată de fostul președinte francez de la un dictator libian, fiindcă suma e modestă prin comparație cu “performanțele” de mai sus. În plus, aștept ca acuzația să fie dovedită, fiindcă așa trebuie să se înfăptuiască actul de justiție.
În final, am niște întrebări simple: Comisia Europeană va lua vreo poziție în legătură cu aceste teme? Putem fi siguri că veți condamna public aceste fapte grave, măcar cum ați condamnat corupția “endemică” incomplet dovedită din România și care oricum era de câteva mii de ori mai puțin costisitoare? Putem fi siguri că veți lua măsuri?
Europa pare a avea mari probleme de corupție, și nu acolo unde sunt cei reclamați în mod tradițional, ci mai degrabă la cei care reclamă.
Țara mea este un participant entuziast la proiectul european, dar vrea să știe exact cui s-a alăturat.
Romania – se pare că una dintre cele mai puțin corupte țări europene – are nevoie de acest răspuns.

Cu stimă,

Cătălin Beciu
Presedinte al Partidului Neoliberal”

 Fireste, Juncker ezită să raspundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here