“Către Comisia Europeană

În atenția Președintelui Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen

Stimată doamnă Președinte,

În calitate de eurodeputat român, vă sesizez unul dintre recentele cazuri de încălcare a drepturilor unui cetățean român. Doamna Sorina Pintea, cetățean român, fost Ministru al Sănătății a fost arestată, deși nu existau probe la momentul arestării preventive.

Doamna Sorina Pintea este acuzată de o posibilă luare de mită, care nu s-a dovedit încă. Problema pe care doresc să o ridic însă, este cea legată de tratamentul, la care este supusă doamna Sorina Pintea, care este bolnavă cu un diagnostic pus cu mult înainte de arestare – o boală autoimună.

Cu toate acestea, a fost dusă cu cătușe la mâini, filmată și imaginile prezentate public, audiată circa 30 de ore, timp în care nu a mâncat și nu și-a luat medicamentele. Zilnic este transportată la spital încătușată, deși ar putea să aibă o măsură alternativă( de exemplu arest la domiciliu) până se judecă cazul.

Vă rog, doamnă Președinte, să solicitați autorităților române să respecte prezumția de nevinovăție, dreptul cetățeanului de a avea asistență sanitară și dreptul la protecția imaginii publice.

Ca membru timp de cinci ani în comisia LIBE ( Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne), știu că s-a discutat ca toate statele membre să nu facă abuz în arestări și reținerea în pușcării a celor care nu au sentințe judecătorești definitive, ci să se folosească detenția în pușcării doar pentru cazuri grave și să se folosească măsuri alternative.

Vă rog să solicitați administrației naționale responsabile din România să respecte toate drepturile fiecărui cetățean ce decurg din legislația europeană. Ca femeie și mamă sunt revoltată față de acest caz și sper că veți lua măsurile ce țin de competența europeană. Viața cetățenilor trebuie protejată de lege și nimeni nu trebuie să-și permită să facă abuzuri care să afecteze sănătatea, integritatea și dreptul la o justiție dreaptă.

Cine va răspunde dacă viața doamnei Sorina Pintea este pusă în pericol, dacă boala se agravează? În țara mea nu există o lege a răspunderii magistraților și sumele uriașe pentru nenumăratele cazuri ajunse la CEDO și câștigate de către cetățeni sunt plătite de la bugetul statului. România, dupa cum știți, se află în fruntea listei statelor membre ale UE care plătește despăgubiri pentru injustiție.

Atașez acestei scrisori, o poză și reacția societății civile care reprezintă cele relatate mai sus. Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră față de încă un caz grav de încălcare a drepturilor omului.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,Europarlamentar Maria Grapini”, se arată în scrisoarea transmisă de către europarlamentarul Maria Grapini, atât Comisiei Europene, cât și Consiliului European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here