“Deși unii consideră Sănătatea ca fiind pe locul 2, UE acordă o importanță deosebită acestui domeniu. Avem un comisar pe sănătate.
În același timp, există buget pe sănătate și cercetare în sănătate, mai ales având în vedere situația coronavirusului.
Totuși, cele 2 nivele, național și European, au responsabilități diferite: statele trebuie să folosească banii europeni, însă organizarea sănătății revine statelor europene.
Având în vedere amenințarea coronavirusului, coroborată cu dreptul la liberă circulație, constatăm abordări diferite în cadrul statelor europene, ajungând chiar la oprirea circulației trenurilor în cazul Austriei.
NU recomandăm o acțiune haotică…și UE trebuie să găsească acum bugete pentru ca statele să poată găsi spații în care să putem izola acești pacienți.
Am aflat cu încântare de la domnul doctor Streinu-Cercel că România are un spațiu cu cel mai înalt nivel de izolare. Problema este că acest spațiu este doar în București, iar România are un teritoriu vast.
Eu am solicitat la nivelul UE ca din bugetul de rezervă să se aloce bani pentru statele afectate pentru că un o astfel de situație implică multe costuri suplimentare cu personal specializat, utilități, etc. Eu sper ca și Romania să fie pregătită si să nu avem cazuri, persoanele suspecte s-au dovedit alarme false.
Și noi, ca indivizi, trebuie să luăm măsuri de bază de protecție, pentru că spălatul pe mâini și purtarea măștii sunt măsuri de bază.
În general, vorbim de solidaritate și sprijin pentru țările care au nevoie de ajutor pentru tratarea pacienților. “, a declarat europarlamentarul Maria Grapini în cadrul unei emisiuni radio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here