Expertul în guvernare eșuată, fostul premier, Emil Boc, nu a ratat ocazia de a denigra Curtea Constituțională pentru decizia dată privind conflictul juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României și Președintele României. Demontăm, punct cu punct, afirmațiile acestuia:

“Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile și judecă conflicte politice în loc să soluționeze conflicte juridice de natură constituțională. Spre deosebire de CCR, Tribunalul Constituțional din Germania nu se amestecă în politica și nu soluționează conflicte politice.”

Fals, tocmai asta a punctat Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, că nu a fost judecat Ludovic Orban omul politic, ci propunerea de premier care nu poate și nici nu dorea să îi fie investit cabinetul. Acest lucru este neconstituțional, așadar există un conflict juridic de natură constituțională. Și, vă garantez eu, că în Germania nu se ajunge la asemenea abominatii politice, care să pericliteze funcționarea statului, doar pentru ambițiile unor politruci.

Suntem într-un conflict politic determinat de boicotarea de către PSD a votului în Parlament cu privire la Guvern. Situația conflictuala poate fi înlăturată imediat prin derularea în Parlament a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului cu privire la votul de încredere asupra Guvernului.Curtea și aici greșește fundamental în condițiile în care Parlamentul acorda sau nu votul de încredere programului de guvernare și listei membrilor Guvernului, nu premierului desemnat”.

Greșit, greșit, greșit! Criza politică a fost declanșată de PNL și de Iohannis care își doresc picarea guvernului pentru a ajunge, în mod artificial, la alegerile anticipate. Aceștia nu își doresc soluționarea crizei generate de ei, ci perpetuarea instabilității tipice unei țări neguvernate. Aici se contrazice singur, domnul Boc: în Constituție se vorbește despre votul de ÎNCREDERE, nu despre votul de neîncredere, care se dă atunci când premierul desemnat adună în jurul său majoritatea necesară pentru validarea cabinetului. Da, votul este acordat și pentru propunerile de miniștri, dar, din nou, avem o decizie din 2009 a Curții Constituționale, prin care se stipulează clar faptul că propunerile de miniștri trebuie să fie diferite față de cele din guvernul precedent. Ori, în cazul de față, compoziția cabinetului este identică. Dar nu asta s-a judecat, ci cererea unui vot de NEÎNVESTITURĂ de către un premier desemnat, care, trebuie să întrunească condițiile impuse de Constituție în ceea ce privește formarea unui guvern. Nu mai vorbim de faptul că Guvernul Orban 2 nu a prezentat niciun program de guvernare, tocmai pentru că NU dorește să fie investit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here