Cele două şedinţe vin şi în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a transmis miercuri preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice şi miniştri ai Justiţiei, Fondurilor Europene şi Românii de Pretutindeni.

Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”, iar legat de celelalte trei propuneri de miniştri a spus că va reveni cu altă ocazie.

La ultimele discuţii pe care le-a purtat Călin Popescu Tăriceanu cu Viorica Dăncilă, liderul ALDE a dezvăluit că temele abordate au fost situaţia politică şi votul de la alegerile din 26 mai. Preşedintele ALDE a precizat că premierul a dat de înţeles că nu vrea ca ALDE să îşi asume mai multe posturi în Guvern, fiindcă pentru asta este necesară o restructurare pe care Viorica Dăncilă nu e dispusă să o facă.

Cei doi au vorbit atunci şi despre propunerea pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul condamnării lui Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Coaliţia a susţinut un candidat comun, iar ulterior a fost votat de plen Marcel Ciolacu la şefia Camerei.

Printre deciziile luate de social-demcraţi la Comitetul Executiv de miercuri a fost numirea în funcţia de preşedinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcţia de secretar general, în locul lui Codrin Ştefănescu. CEx a decis că trebuie menţinută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat şefia interimară a PSD Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here